Stone finish slijpen

Om de glij- eigenschappen van het materiaal zo optimaal mogelijk te houden, maken wij gebruik van stone finish slijpen. Bij deze methode maken wij gebruik van een machine (Wintersteiger Micro 81) welke een grote band heeft waarmee wij het belag van het materiaal kunnen slijpen.

Na deze werkzaamheden halen wij het materiaal over een grote ronde steen (stone finish) waarin van tevoren met een diamant een structuur is geslepen. Deze structuur wordt in het belag van het materiaal geslepen, welke ervoor zorgt dat de waterdruppeltjes van de sneeuw, snel worden afgevoerd. Dit zorgt voor betere glij- kwaliteiten.

Slijpen & belagreparatie

Hoe vaak je de kanten van je ski’s of snowboard moet laten slijpen is sterk afhankelijk van de sneeuwkwaliteit. Op ijzige, harde pistes worden de kanten sneller bot. Met goed geslepen kanten heb je beter grip op de sneeuw.

Je kunt je kanten zelf “testen” door met je nagel langs de ijzeren kant te gaan. Ze zijn nog scherp als je makkelijk een stukje nagel afschraapt. Uiteraard kunnen wij je hierin ook adviseren of het nodig is dat je board of ski’s worden geslepen.

Krassen op het belag van je ski’s of board kunnen door ons worden opgevuld, zodat de onderkant weer mooi glad is en de structuur weer volledig teruggebracht is.

Waxen & polijsten

Het waxen van je materiaal heeft twee functies. Ten eerste biedt wax de bescherming van je belag waardoor deze niet uitdroogt en de structuur in het belag beschermd blijft. Deze structuur zorgt voor een “aquaplanning” effect waardoor de ski over de sneeuw glijdt.

Ten tweede zorgt wax voor betere glij- kwaliteiten waardoor de ski nog beter over de sneeuw heen gaat.

Bij Ski- Tuning geloven wij erin dat het waxen met de hand een betere kwaliteit levert en deze waxlaag langer mee gaat. Hierdoor kunt u onbezorgd op wintersport. Na het waxen verwijderen wij de overtollige wax en polijsten wij het belag waardoor deze weer helemaal glad is en dus de optimale glij- eigenschappen heeft.

Tevens kunt u ervoor kiezen om een aparte wax aan te laten brengen welke nog betere glij- eigenschappen heeft. Laat u hierover door ons adviseren voor het beste resultaat.

Met de hand slijpen

Naast het machinale slijpen van materiaal, bieden wij ook de mogelijkheid om je materiaal handmatig te laten slijpen. Hierbij maken wij gebruik van verschillende vijlen en diamantvijlen.

Deze methode zorgt ervoor dat de kanten geheel naar wens geslepen kunnen worden. Tevens heeft het als voordeel dat er minder van de kanten wordt geslepen, waardoor de kanten langer mee zullen gaan.

Merken

Onderhoudstips

Skimateriaal is duur en dient goed onderhouden te worden. Om ervoor te zorgen dat het materiaal lang mee gaat, en je er optimaal van kan genieten, vergt het verzorgen van het materiaal de nodige aandacht. Voor het materiaal zijn vocht en UV- straling de boosdoeners die voor roest, onaangename geuren en slijtage kunnen zorgen. Bij het juiste onderhoud worden de materialen tegen deze factoren beschermd.

Met een paar eenvoudige tips kun je de slijtage verminderen en de levensduur van het materiaal vergoten. Onderstaand hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je je materiaal in topconditie kan houden:

  • Laat je ski’s of snowboard goed drogen of droog ze af
    Het is belangrijk om je ski’s na het skiën goed af te drogen. Hiermee voorkom je roest en blijven de kanten langer scherp. Corrosie vermindert de kantengrip, zelfs wanneer de roest bijna niet met het blote oog te zien is. Daarom: altijd je ski’s goed laten drogen. Tip, onderhoud aan je materiaal kan ook na je wintersport uitgevoerd worden. Voordeel hierbij is dat roest al weggeslepen is en je er het jaar daar op niet meer aan hoeft te denken voor je vakantie.

  • Berg je materiaal netjes op
    Aan het einde van het seizoen berg je je materiaal netjes op. Voor het vervoeren en het bewaren zijn er handige ski- en skischoenentassen. Deze tassen beschermen tegen vocht en krassen. Haal je ski’s het liefst uit elkaar voor je ze opbergt. Zet ze rechtop of leg ze op hun zijkant, zo behouden ze hun veerkracht. Hetzelfde geldt voor een snowboard, bij voorkeur niet plat op de grond, maar rechtop of op de zijkant.

    Tevens kan je ervoor kiezen om na je wintersport, je materiaal alvast te laten onderhouden. Tip, geef aan dat de ski’s voor langere tijd niet gebruikt zullen worden. Er kan dan voor gekozen worden om de waxlaag volledig te laten zitten welke als bescherming dient voor je belag gedurende de rest van het jaar. Ski- tuning zal kosteloos, voor vertrek, de overtollige wax verwijderen en het belag polijsten.

  • UV- straling vermijden
    UV-straling is niet bevorderlijk voor je skikleding. Je jas en broek wordt snel vaal en het plastic van de skischoenen wordt poreus. Er zijn tegenwoordig verschillende middelen waarmee je je skikleding in kan spuiten ter bescherming. Tevens is het belangrijk om ski’s, snowboards en schoenen donker te bewaren. Wanneer zij een aantal weken in het zonlicht opgeslagen zijn, kan het belag uiteindelijk poreus worden. Tip, de overtollige wax kan hier aan meehelpen om dit te voorkomen.

  • Laat je ski- en snowboardschoenen goed drogen
    Het is belangrijk je schoenen goed te laten drogen na gebruik, dit voorkomt eventueel schimmel en stank. Voor je ze definitief opbergt na je vakantie kun je het beste ook de binnenschoen uit je ski- of snowboardschoenen halen en even een paar dagen goed laten drogen. Bij sommige skischoenen is het een lastig karweitje de binnenschoenen eruit te halen. Open alle schnallen en zet de schoen plat op de grond. Pak de achterkant (dus de kuit) van de binnenschoen en trek deze naar voren. Het kan ook helpen als de buitenschoen goed openhoudt terwijl je de binnenschoen eruit trekt. Zorg dat je je schoenen sluit voor je ze een aantal maanden weg zet. Dus strik de veters van je snowboardschoenen en sluit de schnallen van je skischoenen. Zo blijven ze goed in vorm.

  • Voorkom vervelende geurtjes
    Onaangename geuren worden veroorzaakt door bacteriën. Deze voelen zich volkomen thuis in de vochtige, warme omgeving van een skischoen. Een spray kan (tijdelijk) uitkomst bieden, maar is absoluut geen vervanging van goed laten drogen.

  • Skikleding goed wassen
    Dat wassen skikleding beschadigt, is een fabeltje. Om je jas en broek goed te blijven laten ademen dien je ze regelmatig schoon te maken. Wanneer je een paar regels en de instructies van de fabrikant in acht neemt kan er niks misgaan. Was op een lage temperatuur en gebruik absoluut geen wasverzachter. Die verstoppen juist de structuur van de kleding!

    Na het wassen van je skikleding is het verstandig om je je jas en broek te impregneren om deze waterafstotend te maken en te beschermen tegen UV- straling. Tip, ook je skihandschoenen kun je impregneren om ze beter te laten beschermen tegen regen en sneeuw. Draag je leren handschoenen dan is het belangrijk om ze niet direct op de kachel te laten drogen. Anders kunnen er scheuren in het leer ontstaan.

  • Verzorg je skihelm en skibril
    Check je skihelm regelmatig op scheuren en beschadigingen. Dit om te voorkomen dat hij zijn functie is verloren. Bij sommige helmen is het mogelijk om de binnenvoering te wassen. Het is verstandig om de helm naar verloop van tijd te vervangen. Door invloed van de zon kan de helm zijn uitgedroogd en zodoende niet meer goed beschermen. Tip, bij het goed opbergen van je materiaal zal de helm langer meegaan.

    Maak de glazen van je skibril regelmatig schoon met een microvezeldoekje. Is de bril nat van de sneeuw? Goed afkloppen en laten drogen voor je hem opbergt.

  • Verwijder batterijen en accu’s
    Diverse wintersportgadgets maken gebruik van accu’s en batterijen. Lawinepiepers, helmcams, speciale skibrillen, wanneer je ze lang niet gebruikt is het verstandig de accu te verwijderen. Dit komt de levensduur van de batterij ten goede!